Vill vi ha en effektiv polis?

“Vill vi ha en effektiv polis?” frågar polisinspektören Thomas Agnevik i Norrköpings Tidningar. Ja, jag vet att det inte är säkert att Agnevik själv skrivit rubriken på sitt inlägg. Det har förmodligen en redigerare på tidningen gjort. Men det sammanfattar på ett utmärkt sätt det Agnevik vill ha sagt, så jag ser här frågan som ställd av Agnevik.
Svaret på frågan är väl tämligen enkel. Det är klart att alla, utom möjligen en del brottslingar, vill ha en effektiv polis. Även de flesta brottslingar vill förmodligen ha det. De brukar också önska att polisen är effektiv, så länge det inte drabbar just deras brottsliga verksamhet.
Agnevik räknar så upp en viss typ av brottslighet, väl känd för de flesta. Det handlar om systematiska rån av åldringar, arrangerade bilolyckor, där de som stannar bilen för att hjälpa till i stället blir rånade, systematiska bilstölder för export, systematiska inbrott, där ibland barn deltagit, systematisk plundring av butiker etcetra.
Agnevik skriver att vittnesuppgifter och övervakningskameror talar sitt tydliga språk. Det är “kringresande” som ligger bakom denna typ av brott. Agnevik har i ett mail till Sveriges radio sagt att hans inlägg inte handlar om romer, utan om “kringresande” och att han inte har någon uppfattning om den skånska polisens register, att han därför inte nämnt romer eller registret i sitt inlägg. Nehej? Han har alltså bara i största allmänhet skrivit om vikten av polisens registrering av “kringresande”? Jag frågar, som det borgerliga oppositionsrådet Mathias Sundin i Norrköping gjort på sin blogg “vad tusan hans artikel handlar om”. Ja, det visar Agnevik när han skriver:
“Kan man alltså dra slutsatsen att svensk polis är rasistisk och nu förbereder nästa förintelse? Frågar du mig är svaret nej.”
Den slutsatsen drogs ju av romer, som uttalade sig apropå det skånska registret i DN. Att Agneviks artikel handlar om romregistret och att hans “kringresande” är en annan benämning för romer, behöver man inte vara Einstein för att räkna ut.
När jag hälsat på gammalt folk i ensliga stugor har jag ofta hört samma berättelser om hur någon kommit för att be om vatten till en kokande kylare eller velat sälja något och medan den gamle har uppmärksamheten koncentrerad på besökaren, smyger någon annan in och stjäl kontanterna i byrålådan.
Jag minns hur Harry i Hagen berättade att en kvinna kom och visade brösten för honom medan han steckte hö på ängen. När han kom tillbaka till sin olåsta stuga – den var så fallfärdig att lås knappast hade hållit en oinbjuden besökare ute – märkte han att pengar var borta. Hur mycket pengar? Ja, säg det. Harry hade kontanter gömda lite varstans i bråten, så han hade ingen aning. Han bara märkte att några gömställen var länsade.
Jag har också hört berättelserna om hur oinbjudna besökare av detta slag skrämts på flykten. En man som bodde i Örsås, helt ensam djupt inne i skogen i en stuga där både telefon och elström saknades, berättade att han – när en person ville ha vatten – med flit lät ytterdörren stå öppen när han gick in för att hämta vattnet. Det var för att besökaren skulle höra när han ropade uppför vindstrappan:
-Axel, kom ner en stund. Och ta släggyxan med dej!
Det fanns ingen Axel på vinden, men det fick besökaren att försvinna utan vatten.
Men allt har inte varit så idylliskt. Jag känner också till gumman som bodde i en idyllisk 1700-talsstuga med stenhällar som köksgolv, som blev så illa slagen av besökarna att hon inte vågade bo kvar.
Självklart vill varje normalfuntad person att denna typ av brottslighet stoppas av polisen. Givetvis gäller detta oavsett om brottsligheten utförs av en etnisk minoritet eller ej. Kan denna typ av brottslighet förhindras genom att polisen registrerar de brottsliga, är det väl enbart bra.
Men problemet är att det register över romer som polisen upprättat inte är av det slaget. Man har kartlagt svenska romska familjer, inklusive deras förfäder generationer tillbaka. Är det effektiv brottsbekämpning? Agnevik skriver själv att de ligor som genomför brotten han talar om kommer som turister till Sverige, genomför en brottsturné och lämnar landet igen. På vilket sätt kan ett register över svenska romska familjer förhindra den verksamheten?
Poliser får se mycket elände från samhällets baksida och det är säkert svårt att ibland skilja på erfarenhet och fördomar. Men det verkar helt klart att registret, där vissa svenska romska familjer kartlagts i detalj, handlar om fördomar och inte om erfarenhet.
Jag har varit med om att bli stoppad av polisen när jag har varit ute och rest runt på ensliga grusvägar i jakt på det Gammalsverige som ännu finns kvar här och där. Vid ett tillfälle berättade poliserna för mig att de hade fått tips om att en väl känd liga passerat gränsen vid Helsingborg samma dag. Därför kollades mystiska bilar på små grusvägar. Det är effektiv brottsbekämpning. Kartläggning av romer födda på 1800-talet är det inte.
Den svenska debatten blir så lätt antingen svart eller vit. Påpekar man att det faktiskt är ett problem att denna brottslighet finns, stämplas man som antiziganist. Men att säga att vissa romer specialiserat sig på viss brottslighet, är faktiskt inte det samma som att säga att alla romer sysslar med brottslighet. Man kan, och man har rätt, att säga detta utan att det handlar om fördomsfullhet.
Men samtidigt måste man konstatera att så gott som alla som säger detta faktiskt har en antizigansk agenda. Talet om denna brottslighet brukar alltför ofta följas av det vanliga och tröttsamma pratet om “PK-maffia” som moraliskt mördar stackars hederliga, hyggliga poliser.
Finns det ingen längre som har sinne för måtta och sans, även i en infekterad debatt? Finns det ingen som vill hitta en lösning på ett svårt problem? Handlar det bara om pajkastning för att vinna poäng, gillatryckningar och motivera en viss ideologisk ståndpunkt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s