Kvällspressen har blivit bättre!

Img7859 (2)

I den senaste tidens debatt om kvällspressens agerande i samband med kravallerna i Husby med flera platser, har det påståtts att kvällspressen blir allt värre.
Det är inte sant.
Därmed inte sagt att kvällspressen blivit bra. Den är fortfarande dålig. Men det var ett tag sen vi såg löpsedlar som:
”Harry Schein: Jag har inte mördat Olof Palme!” eller den verkliga klassikern, från Per Albins begravning: ”Kungen i tårar vid statsministerns kista”. Det senare var en ren lögn, men tidningen tyckte att det skulle bli intressant att få en dementi från hovet!
Vare sig det är sant eller ej, att ungdomar i Husby de senaste dagarna frestats bränna bilar för att kvällspressen skall få foton, vet vi att liknande ting var vanliga när kvällstidningarna skrev om raggarnas vilda framfart i slutet av 1950-talet. Då förekom till och med att journalister själva agerade raggare framför kameran, för att få smaskiga bilder. Jag höll på att skriva att journalisterna klätt ut sig till raggare, men de hade snarare klätt av sig.
Jag har skrivit om ovanstående löpsedel för Aftonbladet den 4 maj 1950 förut. Men eftersom jag glömde sätta rubrik på inlägget, går det inte att länka till det. Därför kommer här i redigerad form en favorit i repris.
Löpsedeln handlar pastor Karl-Erik Kejne, som vid denna tid slog på stora trumman för det som han såg som en rättsskandal riktad mot honom själv. Kejne var en man med stor fantasi. En vän till honom har sagt till mig att han kunnat bli en utmärkt Expressen-journalist. Aftonbladet var inte sämre. De visste hur man kunde göra en höna av en fjäder.
Vad var det som doldes bakom orden ”Djävulsdyrkan, orgier, slaveri”?
Det fanns en predikant på Östermalm i Stockholm, som hyrde ut rum. En hyresgäst, Ernst Eriksson, hade tagit kontakt med Kejne sen han blivit hotad av predikanten en dag när predikanten som vanligt var lite på snusen. Det var den andre mars 1948, alltså dagen efter ”Fars dag”. Så kallades den första dagen i månaden, när man kunde börja köpa ut månadens spritranson från Systemet. Ernst berättade för Kejne att predikanten en dag hade läst högt ur en predikan han skrivit när vår nuvarande kung föddes. Då och då hade han avbrutit sig och sagt:
-Djävligt bra!
Det var djävulsdyrkan.
En gång hade en bekant till predikanten kommit upp till honom efter en fest, tillsammans med sin fästmö. Pastorn hade bjudit paret på ett par snapsar och sen gått ur rummet. Paret hade då passat på att ligga med varandra. Det såg pastorn genom rummets draperi. Han gick då och väckte sin hyresgäst Ernst och sa:
-Kom så ska du få se något djäkligt skojigt.
Det var orgierna.
Och snapsarna som paret fått innan blev till att predikanten förslavat folk med droger.
Det var slaveriet.
I de flesta sammanhang där denna händelse omtalats brukar det heta att predikanten bedrev en homosexuell bordell i sin lägenhet och utnyttjade kriminella ungdomar som han var övervakare åt som personal på bordellen. Ynglingen som kommit upp till predikanten hade verkligen brukat prostituera sig homosexuellt för att tjäna en hacka. Han var också kriminell och hade därför en övervakare. Så långt stämde det. Men det var inte predikanten som var hans övervakare.
Det var – pastor Karl-Erik Kejne!
De som tycker att dagens press är osaklig och skandalsugen har en del att tänka på. Det var inte bättre förr.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s