Att mena väl

Denna veckas bibeltext i världens judiska församlingar är slutet på Tredje Mosebok, från tjugofemte kapitel till slutet.
Inledningsvis handlar texten om två begrepp som är välkända även i vår tid, även om betydelsen förändrats: Sabbatsår och Jubileum. På bibelns tid innebar sabbatsåret att man vart sjunde år avstod från att odla jorden. Den som gjorde så utlovades ett större välstånd de andra sex åren, så att man skulle kunna klara ett år utan nya grödor i ladorna. Och vart femtionde år, jubelåret, skulle det också vara sabbatsår, men då skulle dessutom alla lån preskiberas och all mark som bytt ägare under de gångna femtio åren gå tillbaka till den ursprungliga ägaren. Reglerna innebar ett en sorts omladdning av batterierna och en ny chans för den som hamnat på obestånd.
I reglerna om detta dyker dessa rader upp:
“Ni skall inte göra orätt mot varandra. Ni skall frukta er Gud, för jag är Herren, er Gud” (3 mos. 25:17)
I dessa ord har rabbinska uttolkare genom årtusendena lagt in en djupare betydelse än att det bara är en del av texten om jubelåret. Den främsta av alla kommentatorer, Rashi (Shlomo ben Yizchak, 1040-1105) säger att det handlar om att man inte skall göra orätt genom sitt tal. Man skall inte reta eller förödmjuka sin medmänniska, inte heller ge honom råd som inte lämpar sig för honom. Exempelvis om en medmänniska ber dig om ett gott råd, skall du ge ett råd som passar sig för honom och inte för dig själv. Det är därför texten fortsätter med att man skall frukta Gud. Gud vet dina tankar och din avsikt när du ger rådet. För Honom går det inte att komma att säga att du menade väl, när du inte gjorde det. Du kan ljuga för dina medmänniskor, men inte för Honom.
Orden som Rashi skrev för snart tusen år sen är lika aktuella än i dag. Folk får råd, exempelvis från ekonomiska rådgivare, läkare, psykologer och helt enkelt från goda vänner. Ibland kan ett bra råd visa sig vara alldeles förkastligt, när man sitter med facit i hand. Då kan det vara lätt att fördöma den som gav rådet. Och om denne menade väl eller inte, ja det vet enbart vår Herre.

Annonser

En reaktion på ”Att mena väl

  1. Tänk vad kloka dom var förr. Något för oss alla att leva upp till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s