Img7858 (2) - CopyFör snart ett år sen skrev jag att jag skulle bli flitigare med mitt bloggeri, men jag lovade inget. Först ville jag få min bok om Kejne- och Haijbyaffärerna klar. Nu är den definitivt färdig från min sida. Korrekturläst tre gånger, namnregister är gjort och omslagets formgivning är klar. Bilden här var det sista jag tog fram, från Kungliga Biblioteket i Stockholm. Jag visste att denna löpsedel fanns och insåg att utan den vore boken inte komplett.

Vad kan man nu säga om denna löpsedel? Den är från den fjärde maj 1950, när pastor Karl-Erik Kejne slog på stora trumman för det som han såg som en rättsskandal riktad mot honom själv. Kejne var en man med stor fantasi. En vän till honom har sagt till mig att han kunnat bli en utmärkt Expressen-journalist. Aftonbladet var inte sämre. De visste hur man kunde göra en höna av en fjäder. Vad var det som doldes bakom orden ”Djävulsdyrkan, orgier, slaveri”?

Det fanns en predikant på Östermalm i Stockholm, som hyrde ut rum. En hyresgäst, Ernst Eriksson, hade tagit kontakt med Kejne sen han blivit hotad av predikanten en dag när predikanten som vanligt var lite på snusen. Det var den andre mars 1948, alltså dagen efter ”Fars dag”. Så kallades den första dagen i månaden, när man kunde börja köpa ut månadens spritranson från Systemet. Ernst berättade för Kejne att predikanten en dag hade läst högt ur en predikan han skrivit när vår nuvarande kung föddes. Då och då hade han avbrutit sig och sagt:

-Djävligt bra!

Det var djävulsdyrkan.

En gång hade en bekant till predikanten kommit upp till honom efter en fest, tillsammans med sin fästmö. Pastorn hade bjudit paret på ett par snapsar och sen gått ur rummet. Paret hade då passat på att ligga med varandra. Det såg pastorn genom rummets draperi. Han gick då och väckte sin hyresgäst Ernst och sa:

-Kom så ska du få se något djäkligt skojigt.

Det var orgierna.

Och snapsarna som paret fått innan blev till att predikanten förslavat folk med droger.

Det var slaveriet.

I de flesta sammanhang där denna händelse omtalats brukar det heta att predikanten bedrev en homosexuell bordell i sin lägenhet och utnyttjade kriminella ungdomar som han var övervakare åt som personal på bordellen. Ynglingen som kommit upp till predikanten hade verkligen brukat prostituera sig homosexuellt för att tjäna en hacka. Han var också kriminell och hade därför en övervakare. Så långt stämde det. Men det var inte predikanten som var hans övervakare.

Det var – pastor Karl-Erik Kejne!

De som tycker att dagens press är osaklig och skandalsugen har en del att tänka på. Det var inte bättre förr.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s